Den nya religionen


 Vi i Sverige bär med oss ett ganska humoristiskt arv. Vi är fixerade vid vädret. Är det varmt så är det för varmt. Är det kallt så är det för kallt. Det är ingen nyhet, de flesta vet om att det är så vi säger. För inte allt för länge sedan sade vi det rakt ut, det är för varmt! Nu för tiden har det flesta börjat komentera värmen och kylan på nya sätt, kanske för att ursäkta sig själva för att det tycker att det är för varmt eller för kallt, då det numera nästan anses ofint att uttrycka att det är för varmt. Nu för tiden säger vi något i stil med. "Det är ljummet idag, men man ska inte klaga. När det är varmt är det för varmt och när det är kallt är det för kallt." En ursäktande återkommande replik. Hur som helst är sommaren här nu och det är varmt. Varmt inne och varmt ute. Det är så varmt att inte ens frysen kan hålla kylan på plats. Och sommaren är den nya religionen.

Sommaren innebär ljusa nätter, ljusa dagar. Glass. Bad. Värme. Ibland i alla fall. Under hela året passerar vi årstiderna och längtar till sommaren. Till semestern. Till vattnet. Till hettan och avkopplingen.
Innan värmen kom igång i år försökte några fantaster att bada, för att det är så skönt. När vattnet var strax över 17 grader stod några människor insmörjda med solkräm i sjöar som nådde dem till midjan med uppdragna axlar, hyperventilerande och entusiastiska över att vara i. De ropar hänfört till de som bestämt sig för att vara på land att det är så skönt att vara i. De doppar huvudet under ytan snabbare än ögat hinner blinka och springer sedan upp på land och talar om att alla andra är fegisar som inte badade i det svalkande vattnet.
Så brukar badsäsongen fortstätta, då vi inte har mycket till sommar i Sverige egentligen. Men i år är det varmt. Det är varmt inne och det är varmt ute. Det är "kräftrödsbränna" varmt.

Detta innebär att saker sker. Glassförsäljningen ökar med 200%. Grillarna tänds och dofter av bränt kött och paprika sprider sig över båstadsområden. Barnen blir dagligen insmörjda med solskyddsfaktor 50 och de gamla sitter helst och mestadels innomhus. Pocketboksverksamheten kommer igång. Tv:n glöms bort. Hösten, vintern och vårens liv stannar upp då vädret är i fokus mer än vanligt. Hur länge ska solen hålla i sig? När kommer regnet? Vad det är varmt! Växterna klarar sig inte. Har ni haft några moln eller regnkurar än i Falun? Inledande repliker som håller samtalen igång på kvällerna.

Sommaren och vädret hyllas som om det vore en religion. Sommarsånger sjungs och spelas. Nattvarden är snappsen, vinet och ölen. Oblaten är vitlöksbrödet. Psalemerna är sommarplågorna. Bönen är bedjandet om att vädret ska hålla i sig. Guden är solen.

Hyllad vare sommaren.

I solen, vattnet och den heliga grönskans namn.

AmenKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0